Hírek, események

II. FEKETE – FEHÉR SPORTDÉLUTÁN – KÉZILABDA

Április 19-én sportdélután tartottunk, gyerekekkel és felnőttekkel kézilabdáztunk néhány órán keresztül. A csapatokat nagyon egyszerűen különböztettük meg, a fehér pólóba öltözött csapatok küzdöttek a fekete pólósok ellen. A lőtt gólokat ugyan számoltuk, de nem ez volt a lényeg, hanem, hogy együtt voltunk. Az ötlet tavaly tavasszal fogalmazódott bennem, célom a kézilabdázás, általában a sport népszerűsítése volt. A program hatására együtt maradt egy kézilabdacsapat, minden csütörtökönként találkozunk. 

Pénteken először a Tisza Volán SC kézilabdásai játszottak egymás ellen, majd a felnőttek játszottak a gyerekek ellen, mindkét csapat derekasan helytállt. Ezt követően óvodás és iskolás gyermekek szülei játszottak intézményi dolgozók ellen. Amíg szusszantunk, ismét a gyerekeké volt a terep.

Hangulatos délután volt, összefogással. Ezúton köszönöm a lelkes önkénteseknek a palacsintasütést, akik a nutellát és a lekvárokat is felajánlották, a játékvezetők munkáját, a Tisza Volán edzőinek segítségét a szervezésben, valamint a fotózást.

 

 

 

III. Balástyai Könyvolimpia

2023. június 2-án rendeztük meg könyvtárunk immár hagyományosnak mondható versenyét, a KÖNYVOLIMPIÁT. Az alapötlet 2014-ben született, ekkor szerveztük meg az elsőt. A program olyan sikeres volt, hogy már akkor tudtuk folytatni kell.

Az idei versenyen 25 fős csapatok vettek részt (felsősök, alsósok és felnőttek). Előre megadott műveket kell elolvasni a résztvevőknek, s erről különböző játékos feladatok formájában számot adni. Négy iskola nevezett, a Kisteleki Általános Iskola (csapatuk neve: Kisteleki könyv-falók), a balástyai Munkácsy Mihály Katolikus Általános Iskola (csapatuk neve: Utcai boszorkányok), a Kisteleki Alapfokú Művészeti Iskola (csapatuk neve: Okoskodó könyvmolyok) és az ópusztaszeri Szent Miklós Katolikus Általános Iskola (sajnos ők az élő fordulóban nem tudtak megjelenni).

Az idei verseny jelmondata: „Mágusok, tündérek, boszorkányok és hasonlók… ide gyertek!” A varázslat, a mágia a legtöbb elolvasandó műben szerepelt.

Az első fordulóban az alsós és felsős gyerekek 13+1 kérdésből álló totót töltöttek ki.

Az élő fordulót a csapatok bemutatkozásával nyitottuk meg, az előzetesen kiosztott feladat annyi volt, hogy jelenítsenek meg egy-egy művet. Amint a képeken is látszik, Harry Potter ezúttal is népszerű volt.

Ezt követően könyveket kerestek (melyeket előzetes a csarnokban rejtettünk el) a csapatok, amelyeket raktári rendbe kellett sorolni a felnőtt versenyzőknek.

A balástyai általános iskola tantermeiben, valamint a könyvtárban folytatódott a verseny. Illusztrációt kellett készíteni egy-egy műhöz, megadott jelenet alapján, majd fel kellett ismerni egymás alkotásait a csapatoknak. Tárgyakat, képeket kellett adott művekhez párosítani, zenéket kellett felismerni, azokat egy-egy olvasott művel összefüggésbe hozni. Idézeteket kellett felismerni, valamint ismételten ki kellett tölteni egy totót.

Amíg a versenyzők uzsonnáztak, a zsűri (Horváth Éva – a  Kisteleki Általános Iskola tanítója, dr. Nagy-Elekes Petra – Balástya község jegyzője, Rabi Edit Éva – a balástyai iskola igazgatója) javított, pontozott, számolt, így kialakult a végeredmény.

I. helyezett: Kisteleki Általános Iskola és Kollégium

II. helyezett: Munkácsy Mihály Katolikus Általános Iskola Balástya

III. helyezett: Kisteleki Alapfokú Művészeti Iskola

A díjakat (torta és oklevél) Ujvári László, Balástya község polgármestere adta át.

Ezúton is nagyon köszönöm minden kedves segítő munkatárs  munkáját, valamint a versenyzők kitartását, lelkesedését.

Kocsisné Benkő Beáta,  könyvtárvezető

——————————————

Családi nap

Április 1-én ismét családi napot szerveztünk az Önkormányzat támogatásával a Sajtkukacparkban. Amit elsőként szeretnék kiemelni, az a közösségi összefogás. Ezúton is nagyon-nagyon köszönöm a sok lelkes segítő munkáját, akik nélkül nem jöhetett volna létre ez a rendezvény sem.

Minden résztvevő, szervező nevében köszönjük az anyagi támogatást Balogh Istvánnak, a Széchenyi ABC-nek és ifj. Gombos Pálnénak.

A nap krónikája

Ujvári László polgármester rövid megnyitót követően ezúttal néptánccal kezdtük a napot. Gera Márta vezetésével a bátrabbak moldvai körtánccal melegítettek be az elkövetkező programokra. Köszönjük Márti!

Majd egy fergeteges ősbemutató következett. A második osztályos tanulók Tari Klára vezetésével A kiskakas gyémánt félkrajcárja című darabot adták elő. Engem egyszerűen elvarázsoltak, ahogy Klárika színpadra állította, a díszletek, a gyerekek bátorsága, határozottsága, előadásmódja.

Az előadást követően különböző állomásokon vártuk az érdeklődő gyermekeket és felnőtteket.

Ezúttal is nagy sikert aratott az íjászat, ahol még délután 4 órakor is sorban álltak kicsik és nagyok, hogy végre eltalálják azt a bizonyos almát. Köszönet az állomásvezetőknek, Márkus Mariannának, Ujszászi Andrásnak és Kiszi Jánosnak.

Hagyományos népi játékokkal ismerkedhettek a gyerekek különböző állomásokon. Köszönet Miskolczi-Bognár Bernadettnek, Nagynemesné Kondász Gyöngyinek, Palotás Csillának, Bitóné Kauczki Anikónak, Csányi Péternének, Dékány Klaudiának és Tóth Lillának.

A klasszikus sportokat is kipróbálhatták vendégeink, a Községi Sportkör Balástya Egyesület Fodor Tamás vezetésével játékos ügyességi labdás feladatokkal várták az érdeklődőket, Pelsőczi Márk és Lengyel Gábor pedig a pingpongozókat koordinálták. Köszönet érte.

A Motiváció Tanoda képviselői ezúttal kézműves foglalkozásokkal társasjátékkal, viccmesélő versennyel, arcfestéssel készültek. Köszönjük a nagyszerű programokat Szlapák Zsófinak. Wurzinger-Szlama Katának és Kicsi Bálintnak.

A balástyai óvoda és bölcsőde dolgozói szintén kézműves foglalkozásokkal várták a legkisebbeket. Félelmetes papírsárkányok, valamint ehető nyakláncok készültek nagy mennyiségben. Köszönet érte Hegedűsné Czirok Dórinak, Vincze Orsinak, Ruskóné Imre Szilviának, Csillag Istvánnénak és Zádoriné Gémes Andreának.

Az arcfestés szintén nagyon népszerű állomás minden rendezvényen. Ezúttal is gyönyörű alkotások születtek. Köszönjük a Krasznai családnak, Barbarának, Borókának és Zoltánnak.

A borongós idő ellenére nagy sikernek örvendett a Balástya Község Önkéntes Tűzoltó Egyesület vizes programja, ahol kicsik és nagyok egyaránt ügyesen találták el a kis gömböket. Magy köszönet Virágh Istvánnak és Éva néninek, Andrásnak és párjának, Balogh Julikának, Kovács Lászlónak, Boldizsár Ferinek és Paragi Istvánnak.

A Katasztrófavédelem-Kutató-mentőcsoport Önkéntes Tűzoltó Egyesület Balástya (KKMÖTE) a tavalyi nagy sikerre való tekintettel ismét megszervezte a kerékpáros lassúsági versenyt, amit idén is nagy érdeklődéssel fogadtak a gyerekek. Nagy köszönet a Szemerédi családnak, Lászlónak, Marcsinak, Istvánnak, (az esőfelhőkért külön is) Mónikának, Dominikának, Vikinek, valamint Szekeres Rebekának, Gabnai Józsefnek és Böröcz Lászlónak.

Az egészséges életmód népszerűsítése érdekében egy kis  ételkóstolót is tartottunk. Fermentált ételeket és italokat kínált Csontos Mária és Bozsó István. Köszönjük a szíves vendéglátást, valamint az előkészületeket. Köszönet a sok-sok retekért Tóth Józsefnek.

A palacsintakedvelők többször is sorban álltak egy-egy ízletes amerikai palacsintáért. Köszönet Zakáné Seres Mónikának, Bárkányiné Széll Erzsinek és Jójárt Erzsinek.

A program lebonyolításához a facebook-on is segítséget kértünk. Katona Szonja az Ágról Pattant Művészeti és Kézműves Egyesület nevében ajánlott segítséget, ízletes lepényt sütött vályogkemencében különféle ízesítéssel. Jómagam paradicsomlekvárral kóstoltam, nagyon finom volt. Köszönjük Szonja, a kemencében is igazi művész vagy!

Köszönjük az ízletes limonádét Bodáné Kormányos Zsuzsinak, Farkas Arankának, Horváth-Zsikó Marcsinak, Péter Boginak és Rogoz Adrinak.

Az ebéd ezúttal gyros volt, ami különösen ízletesre sikerült. Nagy köszönet az előkészítésért, szervezésért, (és azért is, hogy mindig támogattok) Longa Károlyné Katinak, Szőri Istvánné Dórinak, az alkotásért Radanovics Erikának,  Kőrösi Juci néninek, Stibelné Marika néninek, Vermesi Mónikának, Kocsis Józsefnénak, Vinczéné Mártinak és Csányiné Böröcz Ilonának. 

És köszönet mindazoknak, akik bármilyen formában is segítettek, Búza Józsinak és csapatának, Sutka Margitnak, Ábrahám Attilának.

És végül nagy köszönet mindenkinek, aki ott volt, csak Veletek sikerülhetett ilyen családiasra, jókedvűre és szeretetteljesre ez a program is. És egy ígéret, jövőre, veletek ugyanitt családi nappal köszöntjük a tavaszt!

——————————————————————————————————————————————-

Március 17-én, 18 órakor a lesz a balástyai származású dr. Bánfi Ferenc Egy tábornok titkos élete című könyvének bemutatója, amelyre minden érdeklődőt szeretettel vár a Balástya Községi Önkormányzat.
A helyszín kiválasztása miatt előzetes regisztráció szükséges a Gémes Eszter Községi Könyvtárban, a nyitva tartási időben vagy a további elérhetőségeken: 06 30 413 0075, 62/578-130, Facebook/Könyvtár Balástyai,

Bánfi Ferencnek 1980-ban gyermekkori álma valósult meg, amikor rendőr őrmester lett. Hivatását nyugdíjazásakor jogi doktorként, vezérőrnagy rendfokozattal, címzetes egyetemi tanárként teljesítette. Pályafutása idején mindig a jó oldalon állt, oltalmazta a tisztességes embereket, a szervezett bűnözés elleni nemzetközi bűnügyi együttműködéseket tervezte és koordinálta éveken át.
A könyvről a szerző, N. Bartanusz Andrea ezt írja: „A tábornok titkos élete nemcsak egy életrajzi mű, hanem rendőrségi akták, már-már a feledés homályába merült tények gyűjteménye”